Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

INTERVIEW

Een duizendpoot, dat is hoe Ellen het beste te omschrijven valt. "Ik ben portrettist, sneltekenaar, illustrator, schrijfster, dichter, vertaler, en ik ben zelfs op een blauwe maandag nog model geweest."


Gegiebel

Het eerste verhaaltje van Ellen dat op Leesmevoor werd geplaatst, is die van 'Hugo en Anna bij de dolfijnen'. Het is niet zomaar een thema: het verhaaltje gaat over een jongetje met het Downsyndroom dat gaat zwemmen met dolfijnen. Vanuit het verhaal van Hugo en Anna bij de dolfijnen nog vier andere boekjes in dezelfde stijl ontstaan, die allemaal zijn uitgegeven. De boekjes zijn zowel bestemd voor kinderen met een beperking of leerachterstand, als voor 'gewone' kinderen.

Woonplaats: Oldenzaal

Studie: Academie voor Kunst & Industrie (AKI) - Enschede

Stijlen: wel tientallen

Bekend van: haar illustraties voor Sesamstraat producties en enkele boekjes van Herman Finkers

Website: www.ellenheutink.nl

"Het doel van de boekje van Hugo en Anna was ook om beperkingen als een handicap, autisme of wat dan ook onder de aandacht te brengen. En daar is wel degelijk behoefte aan. Je merkt bijvoorbeeld dat als kinderen een gehandicapt kind zien of een man die een beetje moeilijk loopt, dat daarover gegiebeld wordt. Ik vind dat niet goed. Ik spreek kinderen daarop aan, zo van: 'dat kun je niet maken'. Vandaar ook de boekjes. Een site als leesmevoor.nl kun je heel goed gebruiken om dat soort dingen bespreekbaar te maken."

Bloemen voor Ferdinand

Iets anders wat Ellen graag meer bespreekbaar zou willen maken onder kinderen, is het thema de dood. Is dat dan niet wat teveel gevraagd voor een kind? "Nee hoor, kinderen zijn heel realistisch. Het is goed om er over te spreken. Zo?n thema moet je natuurlijk wel op kinderniveau benaderen, maar ik vind het belangrijk dat het uit die taboehoek komt. Mensen zwijgen erover. Terwijl dood de enige zekerheid is die je in het leven hebt."

Ellen kan erover meepraten, want ze heeft zelf een pleegzoon gehad die op veertienjarige leeftijd overleed als gevolg van een auto-ongeluk. "Ik heb daar een verhaal over geschreven voor volwassenen en een prentenboek voor kinderen gemaakt. Voor mij was dat een stukje verwerking. Ik heb jarenlang workshops gegeven over 'omgaan met de dood', die boekjes worden zelfs in Amerika gebruikt. Het thema is geen ver van je bed show. "Het prentenboek heet 'Bloemen voor Ferdinand' en verschijnt nog op Leesmevoor.nl. Voor ouders kan het verhaal een ondersteuning zijn wanneer er bijvoorbeeld een opa of oma overlijdt."

Makkelijk, bereikbaar, educatief

Ellen kwam via via bij Leesmevoor.nl terecht. "Ik vond het een goed idee, had er ook nog nooit eerder van gehoord. Het is een project met veel potentie: je benadert een grote groep kinderen die geen boeken meer leest, want veel ouders lezen niet meer voor. Terwijl lezen oh zo belangrijk is. Leesmevoor is makkelijk en bereikbaar. Als ik zelf nog jonge kinderen had en even de rust nodig zou hebben om bijvoorbeeld te koken, dan zou ik Leesmevoor aanzetten. Er wordt voorgelezen, je kunt zelf een programma uitkiezen en je hebt de kinderen even zoet. Bovendien is het educatief, niet gewelddadig en zijn de verhaaltjes geschreven op het niveau van een kind. Ze leren lezen en kijken. Ook kan Leesmevoor goed gebruikt worden voor kinderen die een leesachterstand hebben, of om buitenlandse kinderen de Nederlandse taal te leren."


"Leesmevoor.nl benadert een grote groep kinderen"


Oneindig archief

Maar Ellen plaatst natuurlijk niet alleen materiaal op Leesmevoor.nl. Ze is een echte duizendpoot en tekent van alles. Van striptekeningen tot portretten in olieverf en weer terug naar het illustreren van kinderspellen of prentenboeken. Ze schrijft verhalen, gedichten, ontwikkelt lesmateriaal, folders, logo's en huisstijlen en nog veel meer. Als sneltekenaar treedt ze regelmatig op bij feestjes om in mum van tijd een prachtig portret neer te zetten. "Ik kan heel snel tekenen, heb een groot opnemingsvermogen, een goed geheugen en een sterk ontwikkeld gevoel voor verhoudingen. Moet ik bijvoorbeeld een kip natekenen, dan kan ik dat zo uit mijn hoofd. Alleen voor de kleinste details moet ik soms even op internet kijken. Voor de rest put ik uit een oneindig archief in mijn hoofd."

Nooit saai

Met de computer werkt ze niet. "Ik maak eerst een schets, die leg ik op de lichttafel, ik trek de lijn over, werk de lijnen uit, ik maak een kopie en die kleur ik in. Ik had eerst een afkeer tegen werken met de computer, maar voor Leesmevoor.nl ga ik het me aanleren. Ik heb namelijk ontdekt dat werken met een losse lijn op een tablet nóg sneller gaat dan met de hand. Mijn stijl kan ik niet omschrijven, ik teken al meer dan vijftig jaar en heb wel tientallen stijlen! Ik vind het leuk om te experimenteren en in feite pas ik me aan aan wat de opdrachtgever van me vraagt. Al die verschillende dingen vind ik leuk. Als het te saai wordt ga ik op zoek naar iets nieuws. Dat houdt het leven lekker interessant!"

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!