Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

INTERVIEWGertjan Kleijne ontmoet ik in de Creatieve Fabriek te Hengelo, een verzamelpand waar verschillende kunstenaars en kleine bedrijven zich gevestigd hebben. De lichte werkruimte van Gertjan is ingericht met stripboeken, snoepverpakkingen, wenskaarten, speelgoed, en nog veel meer. Ik vroeg hem dan ook te vertellen over al die verschillende ontwikkelde talenten en over...

... zichzelf

"Het is lastig om in één zin uit te leggen wat ik doe. Ik illustreer boeken, ik teken strips, ontwerp verpakkingen (o.a. snoep), teken cartoons, bedenk ideeën, ontwerp producten, ontwikkel spelletjes, maak puzzelboekjes, ontwerp kaarten, en nog meer. Je zou me kunnen omschrijven als creatief werker, maar dat is zo beperkt." Lachend: "Eigenlijk houd ik er helemaal niet van om mezelf of mijn stijl te omschrijven. Mijn stijl is stripachtig, geanimeerd, kleurrijk ook." Tien seconden later: "Maar nee, ook dat vind ik een te beperkte omschrijving. In elke winkel kun je iets van me vinden. Boekwinkels, speelgoedwinkels, supermarkten... In het begin is dat heel speciaal, toen legde ik mijn eigen boekjes netjes recht en zo. Nu vind ik het vooral leuk als ik mijn werk in het buitenland tegenkom wanneer ik op vakantie ben."

... zijn loopbaan

Woonplaats: Hengelo

Studies: Constantijn Huygens Academie Kampen (destijds)

Is in het dagelijks leven: niet te omschrijven in één woord: van striptekenaar tot speelgoedontwerper

Eigen bedrijf: Kloink

Website: www.kloink.nl


"Toen ik een jaar of vier was begon ik met het tekenen van strips. Ik vond het heerlijk om alleen te werken en op te gaan in fantasie en de realiteit even te vergeten. Later ben ik naar de kunstacademie in Kampen gegaan en daarna kon ik al gauw aan het werk. Ik kwam in contact met veel andere illustratoren en ben toen illustraties, cartoons en puzzelboekjes gaan maken. Na een tijdje solliciteerde ik bij speelgoedfabrikant SES, waar ik uiteindelijk mocht meehelpen met het ontwikkelen van producten en het ontwerpen en illustreren van verpakkingen. Toen ik er net zat heb ik het spel 'Klei het maar' ontworpen. Je bedenkt een idee, maakt een spelbord, de poppetjes en de figuurtjes. Uiteindelijk is 'Klei het maar' spel van het jaar geworden, dus dat was meteen een goed begin. Of ik altijd voor kinderen heb gewerkt? In het begin wel, toen tekende ik veel strips en die zijn over het algemeen voor kinderen bedoeld. Ook was ik altijd al fan van tekenfilms en je gaat toch verder met wat je zelf leuk vindt. Maar ik probeer me nu ook op andere doelgroepen te richten. Ik heb nog genoeg wensen, ideeën en dromen die ik zou willen waarmaken.""Mensen vragen wel eens om een gratis tekening,
maar ze vragen de bakker toch ook niet om een gratis brood?"


... Kloink!

Kloink is mijn bedrijf. Ik ben er al zo'n dertien jaar mee bezig. Hoe ik op de naam Kloink ben gekomen? In strips heb je te maken met dat soort uitdrukkingen. Als het kwartje valt hoor je 'kloink'. Dat vond ik grappig. Mijn achternaam is Kleijne, dus ook dat klonk goed. Toen ik net voor mezelf was begonnen, moest ik nog groeien. Je vraagt je dan af wat je wilt, waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Of het toen makkelijker ging dan vandaag de dag? Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk wel dat er in de tijd dat ik begon, meer publicatiemogelijkheden waren. Zo bestonden er meer bladen zoals Okki en Taptoe en er werden ook meer stripboeken uitgegeven. Dat is nu allemaal minder geworden. Mijn werk kost veel tijd en energie, maar het levert me ook nieuwe energie op. Meer dan bij ander werk, doe ik werk dat ik leuk vind. Maar het kost net zo goed veel tijd en ook ik moet de boel draaiende houden. Er zijn wel eens mensen die om een gratis tekening vragen, zonder er bij na te denken dat je een bedrijf bent. Best vreemd eigenlijk als je het vergelijkt met een bakker bijvoorbeeld, die vragen ze toch ook niet om gratis brood?"

... succes

Gertjan Kleijne aan het werk

"Als je zoveel verschillende dingen doet, is er dan nog wel iets wat er uit springt? "Ik vond het ontwikkelen van de snoepdoosjes voor Look-o-Look erg leuk. Op de doosjes staan verschillende diertjes afgebeeld, met spelletjes, mopjes en puzzeltjes. Ik heb de hele tijdlijn van begin tot eind meegemaakt: van het idee tot de productie. Dat was erg leuk om te doen." Hoe belangrijk is succes voor Gertjan binnen zijn werk? "Aan de ene kant is succes niet heel belangrijk, want het gaat erom dat de dingen die je doet, leuk vindt. Aan de andere kant streef ik er naar om een zo succesvol mogelijk product te leveren. Dat is natuurlijk ook wat je opdrachtgever wil. Erkenning en waardering zijn altijd fijn. Maar ik vind het interessanter om te bedenken hoe je iets tot een succes maakt."


... inspiratie en humor

"Ik word geïnspireerd door veel werk van anderen, waaronder voornamelijk Amerikaanse illustratoren. Die hoor of zie je vandaag de dag weinig van. Verder verzin ik veel grappen voor mijn werk, bijvoorbeeld in strips of grapjes op snoepverpakkingen. Grappen bedenken is één van de moeilijkste dingen die er is. Meestal schrijf ik eerst tien slechte grappen en dan komt er vanzelf eentje die wel aanspreekt. Humor is wat dat betreft hetzelfde als smaak: iedereen heeft het, maar niet iedereen vindt hetzelfde grappig."


... Leesmevoor.nl

"Via Rien Jan Zevenbergen van Kidsmarketingbureau the Kidsfactor ben ik terecht gekomen bij Leesmevoor.nl. Het idee van de site vond ik goed. We leven in een tijd van veel nieuwe ontwikkelingen: mensen lezen niet alleen meer uit boeken, maar ook door middel van andere media. Er is dus heel veel mogelijk. Je kunt een compleet boek op internet zetten, maar je kunt ook geanimeerde illustraties of geluiden toe voegen. Ik vind het interessant om te kijken in hoeverre je dat soort mogelijkheden toepast. Een boek op internet zetten is erg statisch, maar het moet ook niet zo zijn dat het verhaal een tekenfilm wordt. Hoever ga je daarin? Dat is interessant. Ook wat Leesmevoor.nl betreft is het niet de bedoeling dat je lekker languit achterover gaat zitten. Je moet actief lezen en zelf in het verhaal kruipen."

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!