Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

INTERVIEWEen huiskamer vol boekenkasten van wel zeven planken hoog die tot aan het plafond reiken. Boeken op de salontafel, boeken op het bureau, boeken op het toilet? Het huis van Magda van Tilburg, uitkijkend op de Amsterdamse grachten, staat vol met verhalen en barst van de tekeningen. Aan het bureau waar al haar werk ontstaat, mag ik haar interviewen over haar werk voor leesmevoor.nl en over haar leven als illustrator.

Een topidee

Enthousiast begint Magda te vertellen hoe ze bij leesmevoor terecht is gekomen. "Op een verjaardagsfeestje van mijn moeder raakte ik aan de praat met Ronald van Raaphorst (de bedenker van leesmevoor.nl, red.). Hij bleek de neef te zijn van mijn moeders vriend en vertelde dat hij op zoek was naar illustratoren. Op zijn iPhone liet hij me het idee van leesmevoor.nl zien. Ik vond het een top idee! Het is zo ontzettend belangrijk om kinderen voor te lezen. Kinderen die niet worden voorgelezen, missen echt iets.


Woonplaats: Amsterdam

Studies: Universiteit van Amsterdam, Klassieke taal en letterkunde (kand. cum laude), Gerrit Rietveld Academie

Favoriete illustrator: The Tjong-Khing, Philip Hopman

Favoriete schrijver: Shaun Tan, Els Pelgrom, Henny Fortuin, Imme Dros

Website: www.magdavantilburg.com

Mensen, en vooral kinderen, zijn ontzettend visueel ingesteld. Dankzij de plaatjes leren ze woorden te begrijpen. De belangrijkste ingrediënten voor een goed kinderverhaal? Spanning, humor en een goede schrijversstijl." Magda ging aan de slag met het verbeteren van enkele afleveringen van 'Daan'. Samen met Ronald animeerde ze ook haar prentenboek 'Nessie'. "Ingescande aquarellen waar ik hard op had geploeterd, kan je met behulp van de computer ineens tot leven brengen. En onze samenwerking was zo leerzaam, echt, een waan-zin-nig resultaat!"

Kaft van nagellak

We gaan terug in de tijd om meer te weten te komen over Magda als illustrator. In haar jeugd was ze altijd al aan het tekenen. "Ik speelde zogenaamd uitgevertje. Ik had al een logo met 'Van Tilburg' gemaakt en zelf boekjes geschreven. Die plastificeerde ik dan met transparante nagellak." Ook op de middelbare school hield Magda niet op met tekenen. "Grieks en Latijn, oei, wat was ik daar slecht in! Ik had veel te veel fantasie - er stond altijd wat anders dan wat ik ervan maakte. Maar de verhalen vond ik prachtig. Daar moest ik thuis gewoon tekeningen bij maken. Via het beeld kon ik zelf de tekst ook beter begrijpen." Zo ontstond de reeks Classica Signa, die ze tijdens haar studie Klassieke taal en Letterkunde aanvulde tot negen stripverhalen.

Control Z

Magda van Tilburg Leesmevoor

Dankzij die flinke dosis fantasie en de reeks stripverhalen werd Magda na haar kandidaatsexamen aangenomen op de Rietveld Academie. Daar deed ze de opleiding 'illustratie'. Het is nu alweer 27 jaar geleden dat Magda aan deze Academie afstudeerde. "Er is de afgelopen jaren waanzinnig veel veranderd. Toen ik afstudeerde, leefde ik nog in een computerloos tijdperk. Het is nu duizend keer leuker! Door de komst van de computer kan ik dingen maken die ik met de hand nooit kon doen. Driedimensionaliteit suggeren, bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkste? Control Z. Met een druk op een knop herstel je je fouten. Laatst tekende ik met de hand en maakte ik een fout. Ik wilde al bijna op de knop drukken, maar argh, dat kon dus niet. Control Z bestaat niet op papier, dus toen was de tekening gewoon fout. Nee, de computer is echt alles. Daar dank ik Darwin op mijn blote knietjes voor."

Niet zeuren

De komst van de computers bracht nog meer voordelen met zich mee. "Vroeger zijn er tekeningen van me kwijt geraakt toen de uitgeverij ze naar de drukker in Hong Kong stuurde. Dankzij de e-mail gebeurt dat niet meer. En op internet heb ik natuurlijk mijn eigen website, de winkel van mijn bedrijfje. Ideaal." Een minder leuke verandering door jaren heen vindt Magda het feit dat redacteuren niet meer zo nauw kijken naar de kwaliteit van het werk van een illustrator. "Ze bekijken eigenlijk alleen of je snel kan werken en niet teveel zeurt over de minimale budgetten. Dat is erg jammer."


"Mijn tekeningen voegen iets toe,
ik maak niet zomaar een plaatje bij een praatje"


Haar grote trots is de allernieuwste reeks graphic novels in het Latijn, de 'Antiqua Signa'. "Uiteindelijk heeft een Duitse uitgever mijn boekjes ontdekt dankzij mijn website. Ik heb drie deeltjes helemaal overnieuw getekend, in full color. Nu worden ze ook buiten Nederland gebruikt op scholen. Waanzinnig trots ben ik erop. De verhalen uit de oudheid zijn veel te fascinerend om in de vergetelheid te raken. En zelfs als je niet zo goed bent in Latijn, kan je de verhalen begrijpen door de tekeningen."

Knipogen

Magda van Tilburg Leesmevoor

Magda heeft een herkenbare eigen stijl. "Ik teken ik vrij realistisch en heel kleurrijk. Aan illustraties voeg ik altijd humor toe. Dat zit hem in kleine details. Iets tekenen wat niet letterlijk in de tekst staat. Mijn streven is niet 'een plaatje bij een praatje' te maken, mijn tekeningen moeten iets toevoegen. Dat kan trouwens ook een probleem zijn, want sommige uitgevers vinden dat niks. Mijn humor wordt helaas niet altijd gewaardeerd. Ook zijn er dingen die ik niet goed kan tekenen. Technische dingen, zoals auto's of vliegtuigen. Ik ben meer van de sfeer tussen mensen, de knipogen en de emoties. Mensen staan centraal in mijn tekeningen. Het zijn kleine dingen die het doen."


Röntgen-ogen

Magda van Tilburg Leesmevoor

Want Magda is iemand met oog voor detail. "Ik zie echt alles, zelfs dingen die anderen niet opvallen", lacht ze. "Om je een voorbeeldje te geven: als mijn dochter moest stofzuigen, zag ik daarna nog allerlei minuscule frutseltjes liggen. Ze vond me enge röntgen-ogen hebben." Zo gaat het ook met de tekeningen van Magda. Een streepje of puntje niet goed? Dan moet het veranderd worden. "Ik ben heel erg perfectionistisch. Zo was ik jaren geleden al een paar dagen bezig aan een omslag. Mijn dochter ging 's ochtends naar school, maar toen ze 's middags terugkwam kon ze niet vinden wat er nou veranderd was na een dag priegelen. Ze borg vervolgens mijn aquarelspullen op en zei: 'nu is het klaar, mam!" Echt waar, tekenen is verslavend."

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!