Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

INTERVIEW

 • Sanne Miltenburg

  "Leesmevoor.nl past heel goed in deze tijd,
  digitale prentenboeken zie je steeds meer"

  Sanne illustreerde en schreef voor de website leesmevoor.nl
  de verhaaltjes 'Lola op de maan' en 'IJsje voor een meisje'.

  Door: Marlous ten Berge

Nadat Sanne in contact kwam met Magda van Tilburg was ze al gauw enthousiast over het idee achter leesmevoor.nl. "Ik merkte dat Ronald van Raaphorst niet zomaar een particulier was die 'even' een website in elkaar ging draaien. Hij is ontzettend enthousiast en heeft de wil en de middelen om door te zetten. Ook past een website als Leesmevoor.nl goed in de moderne tijd van nu: geanimeerde prentenboeken zie je steeds meer."

Koppig

In 2005 studeerde Sanne af aan de Sint Joost Kunstacademie. Je bent jong en je wilt wat, maar een succesvol illustrator ben je niet zomaar. Toch sleept Sanne behoorlijk wat opdrachten binnen. "Ik sta er zelf van te kijken. Er zijn veel mensen die er problemen mee hebben, de meeste klasgenoten van mij doen dit vak al niet meer. Sommige hadden ook andere interesses hoor, maar illustreren is gewoon een moeilijk vak. Ik denk dat je heel goed moet kunnen doorzetten, hard moet werken en geluk moet hebben. Pas na drie jaar begint alles een beetje te lopen. Als je voor die drie jaar afhaakt zo van; het zal wel, en ik weet niet of het lukt, dan werkt het niet." Sanne noemt zichzelf dan ook een echte doorzetter, koppig ook. Lachend: "Dat is een echte illustratoreigenschap."


Woonplaats: Goirle/ Breda

Studies: Sint Joost Kunstacademie (2005)

Inspiratie: Strips, animatiefilms

Illustreert: voornamelijk voor educatieve uitgevers

Schrijfopleiding: ScriptPlus Amsterdam

Website: www.sannetekent.nl

Een van de redenen waarom het goed loopt wat de opdrachten van Sanne betreft, is haar website. "Sannetekent.nl is goed opgezet en er staat veel informatie op. Zowel qua teksten als qua illustraties. Iedereen kan meteen zien wat ik doe. Als je geen internet of eigen site hebt, moet je denk ik veel harder achter je opdrachtgevers aan. Mijn opdrachten komen voor de helft via-via binnen en voor de andere helft via mijn site."

Vijf muntjes

Sannetekent

Op Leesmevoor.nl staan meerdere verhalen van Sanne, waaronder Lola op de maan en IJsje voor een meisje. "Lola op de Maan heb ik op de kunstacademie gemaakt als afstudeerproject. Het materiaal was nog goed genoeg om te verwerken tot een animatiefilmpje. Ik sta er zelf van te kijken hoe leuk het werkt op Leesmevoor.nl." Ook IJsje voor een meisje is voortgekomen uit een schoolopdracht. "Het idee dat we kregen was 'vijf' en daar moesten we iets mee doen. In mijn geval koos ik voor vijf muntjes. In mijn verhalen zit over het algemeen wel een moralistisch toontje: het goede voorbeeld geven aan kinderen komt er steeds in terug. Ik vind het wel belangrijk om dat sausje er overheen te gieten, zolang het niet te belerend gaat werken. Mensen moeten niet gaan denken: oh daar komt zij weer aan."

Uit meerdere potjes tappen

Waar Sanne rekening mee houdt als ze voor kinderen tekent is dat de platen kleurrijk zijn. "Een scène kan spannend zijn, maar moet niet eng worden. Ik gebruik dus nooit alleen zwart en grijs, maar voeg altijd meer kleuren toe. En ik teken er vaak leeftijdsgenootjes bij." Actie en dynamiek zijn eigenschappen die haar werk kenmerken. "Ik teken schetsmatig, kleurrijk en toegankelijk. Tekeningen zijn altijd vriendelijk en ik beweeg me van de ene naar de andere stijl. Ik teken cartoonesk, gestileerd en realistisch. Daarbij heb ik de voorkeur voor gestileerd tekenen. Dan zijn de illustraties realistisch, niet te cartoonesk en kun je er toch je eigen stijlvorm in stoppen."

Scene uit Lola op de maan

Naar eigen zeggen zou Sanne het niet leuk vinden om altijd binnen een stijl te moeten blijven tekenen. "Ik vind het juist leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik kan uit zoveel potjes tappen! Om een voorbeeldje te geven: ik kijk steeds naar wat er gebeurt als ik bijvoorbeeld een neus groter maak. Of wat er gebeurt als ik de ogen verklein. De resultaten kan ik niet voorspellen, want ik probeer verschillende dingen uit en blijf mezelf daarmee verrassen."Vriendelijke wereld

Sanne is bezig met verschillende prentenboeken. De kracht zit volgens haar in het feit dat je het verhaal in één zin kunnen moet kunnen vertellen. "Het moet iets herkenbaars bevatten en iets bijzonders hebben waardoor je als lezer wordt verrast." Vanaf oktober volgt ze een speciale schrijfopleiding om nog beter te leren schrijven voor kinderen. Wat is er precies zo leuk aan die kinderwereld?

SanneMiltenburgLeesmevoor

"Het is een iets vriendelijkere wereld dan die van volwassenen. De verhalen zijn minder zwaar. Ze zijn onbevangen, je wordt er zelf vrolijk van. Sommige auteurs schrijven voor kinderen over allerlei problemen en de nare kanten van het leven. Dat kan, maar ik doe dat niet. Als schrijver kun je de overtuiging hebben dat de wereld klote is, maar je kunt ook denken dat er nare dingen zijn maar dat het leven uiteindelijk toch mooi is. Dat laatste wil ik in mijn verhalen kwijt."

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!