Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

OVER LEESMEVOOR, VOORLEZEN EN TAALONTWIKKELING

VAN VOORLEZEN TOT FILM MAKEN

Door Ronald van Raaphorst

“Lezen is eigenlijk een beetje film in je hoofd” las ik ergens. Wat een prachtige quote, midden in de roos. Tijdens het lezen vormt je fantasie zich naar het verhaal. En als je later de film ziet, valt die meestal tegen. Wat mij betreft is de trilogie “In de ban van de ring” daar de enige uitzondering op.

Deze vakantie gingen een heleboel prentenboeken mee en werden de vermoeide kleuters trouw iedere avond voorgelezen. Prachtig vonden ze het. “Nog een keer, papa!”. Op één avond na.
“Boekje lezen”, riepen mijn twee dochters in blijde afwachting, hobbelend op bed. “Nee, vandaag doen we wat anders, kruip maar onder de dekens” zei ik. Zwaar teleurgesteld kropen ze er onder, niet begrijpend waarom het dagelijkse voorleesritueel werd doorbroken.

“Er was eens een ...”. Vol verwachting keek ik naar de oudste. Die begreep het direct. “Jaaah! Er was eens een prinses...”. Tuurlijk. Hoe kun je nu een verhaal hebben zonder een prinses?
“Er was eens een prinses”, herhaalde ik. “En die woonde in een ...”. Nu keek ik naar de andere dochter, die me met grote ogen aan staarde. “Een kasteel!” riep ze. “Er was eens een prinses die woonde in een groot kasteel” herhaalde ik mijmerend.
Nu moest er iets verzonnen worden, want meestal “wonen” prinsessen in afgesloten hoge torens wachtend op hun prins waar ze met een combinatie van aan elkaar geknoopte haren en lakens naar toe kunnen abseilen. Dat is natuurlijk een beetje saai.
“De prinses had honger, en terwijl ze naar de eetkamer liep, kwam ze langs een ...”. “Een schilderij” vulde de oudste aan toen ik haar aankeek. “Een schilderij met een grote draak”.
“De draak op het schilderij keek de prinses zielig aan.” ging ik verder. Dat bood mogelijkheden. “Kunnen jullie ook zielig kijken?” Een palet van emoties verscheen één voor één op beide gezichtjes.
Echt zielig kijken is best moeilijk!
“De draak was ooit betoverd en gevangen in het schilderij door een gemene heks”. Daar moesten ze even over nadenken. Ik vroeg ze: “Wat zei de draak tegen de prinses?” De jongste bleef stil. De oudste riep: “Laat me er uit, ik wil naar mijn mama toe”. Logisch! “De prinses pakte haar toverstafje, riep de toverspreuk... en liet de draak vrij.”

Het verbaasde me hoe gemakkelijk en leuk het was om samen zo een verhaal te vertellen, en hoe geboeid de kinderen luisterden.

Beide kinderen zaten helemaal in het verhaal. Wat volgde was een uitgebreide verhandeling over gevaarlijke draken, een boze papa-koning en een in de torenkamer opgesloten prinses die bevrijd werd door de eerder door haar losgelaten draak. Eind goed al goed natuurlijk.
Ik merkte dat de kinderen geboeid meeleefden en ik er ontzettend veel lol in had om ze een zin te geven die ze niet verwachtten. Al doende verzin je de meest bizarre wendingen om het verhaal aan elkaar te breien. Zo hebben we later het probleem opgelost van een kabouter die te lang was om kabouter te zijn. En van een koning die geen graatjes in zijn vis wilde.

In de antwoorden van de kinderen merk je dat ze de gebeurtenissen van die dag nog niet vergeten zijn. Dat botsautootjes niet zo hard gaan, maar dat je er wel prima een gouden koets mee kunt inhalen. Dat Elfjes in het zwembad vluchten over de waterglijbaan om te ontkomen aan boze achtervolgers. En dat je zelfs met natte vleugeltjes zo door kunt vliegen. Ach, een kniesoor die daar op let.

Ronald van Raaphorst is freelance software engineer en bedenker van deze voorleessite.

Jammer dat het “gewone” leven ons na de vakantie weer opslokt. Gelukkig kunnen we af en toe even ontsnappen en op de bank of in bed samen een verhaal verzinnen. De film zien de kinderen er wel bij.

Nog geen reacties. Laat je een reactie achter?

Plaats een reactie

Lees voordat je een reactie plaatst onze nettiquette.

Vertaal deze pagina met Google Translate.

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!