Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

OVER LEESMEVOOR, VOORLEZEN EN TAALONTWIKKELING

VOORLEZEN: VAN WETENSCHAP NAAR PRAKTIJK

Door Merel van Goch

De Kinderboekenweek 2011 zit er weer op. Voor veel ouders is de Kinderboekenweek aanleiding om allerhande (voor)leesactiviteiten met hun kroost te ondernemen. Niet gek, want door het hele land wordt van alles georganiseerd. Natuurlijk wordt ook buiten de Kinderboekenweek om veel voorgelezen door (groot)ouders, leerkrachten, oppassen en anderen.

Merel van Goch is psycholingu´ste. Als promovenda doet zij onderzoek naar woordenschatontwikkeling en beginnende geletterdheid bij kleuters. Verder geeft zij op freelance basis taaladvies en -trainingen aan particulieren en organisaties.

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen enorm goed is voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Er wordt dan ook vanuit verschillende vakgebieden onderzoek gedaan naar de taalontwikkeling van kinderen en de rol van voorlezen hierin. Onder andere ontwikkelingspsychologen, taalkundigen, pedagogen en cognitieve neurowetenschappers doen hun best antwoord te vinden op verschillende vragen omtrent voorlezen. Maar hoe kunnen die onderzoeksresultaten nou eigenlijk vertaald worden naar de praktijk, naar je eigen huis? Wat is de beste manier van voorlezen? Moet er interactie zijn tussen voorlezer en kind? Hoe vaak moet worden voorgelezen? Is het genoeg om elke dag tussen bad en bed voor te lezen, of moet er vaker per dag boekjes te voorschijn worden gehaald? Hoe zit het met digitale prentenboeken?

Niet op alle vragen is een eenvoudig, eenduidig antwoord te vinden. Onderzoeksresultaten spreken elkaar ook wel eens tegen. Soms worden onderzoeksresultaten op een andere manier ge´nterpreteerd door de media. Zijn de onderzoeksresultaten slechts verbanden of echt oorzaak en gevolg? Nieuwsberichten en de bijbehorende inzichten kunnen dus ook juist verwarring oproepen.

Op deze plek zal ik regelmatig een brug slaan tussen wetenschap en praktijk. Taalontwikkeling fascineert me enorm. Hoe kan het dat het ene kind schijnbaar moeiteloos leert lezen en het andere kind niet? En hoe kunnen we de kinderen die het nodig hebben, extra handvaten bieden? Jullie, als bezoekers van leesmevoor.nl, zijn hier waarschijnlijk ook in ge´nteresseerd. Ik ben benieuwd:

Wat zijn jullie voorleesrituelen? Welke activiteiten hebben jullie gedaan tijdens de Kinderboekenweek?

'Handtekening' Merel van Goch

Barbara

16 november 2011, 22:27

Beste Merel,

Onze zoon is inmiddels 7 jaar. Hij ging voor het eerst met me mee naar de bibliotheek toen hij 1,5 jaar was volgens mij en we gaan iedere 2 a 3 weken nieuwe boeken halen. Ook leest hij regelmatig een tijdschrift. We lezen hem iedere avond voor het slapen voor en soms een verhaal tussendoor, maar dat kwam een paar jaar geleden vaker voor dan nu. Hij leest mij soms ook voor. ZIjn woordenschat is groot en hij leest goed.
Onze Kinderboekenweektraditie is dat we die week altijd naar (kinderboeken)winkels gaan (die luxe hebben we in Utrecht) en dan kopen we een bekroond boek van dat jaar en mijn zoon zoekt nog een boek uit. Wij kijken er altijd erg naar uit. Ook op school wordt er aandacht besteed aan het thema van de kinderboekenweek en aan lezen en bibliotheekbezoek.
Succes met je onderzoek!
Vriendelijke groet,
Barbara

Karen

20 oktober 2011, 08:48

Beste Merel,

Ik vernam via twitter over je onderzoek en vind het zeer boeiend om mee te lezen. Omdat ik een taalfanaat ben en omdat ik een zoon heb die net 2,5 is. Geniaal om te zien hoe zijn taal ontwikkelt.

Wij hebben hier geen vast leesmoment, gewoon omdat elk moment voor hem zowat een gepast leesmoment is. Dus we lezen niet standaard voor hij gaat slapen, maar gewoon wanneer hij het wil. Meestal is dat al meteen na het opstaan, ook al past dat niet zo goed in onze ochtendroutine ;-).

Ik laat hem meestal ook vrij in wat hij wil lezen, uiteindelijk biedt voorlezen zoveel vrijheid dat je zelfs van een prentenboek voor baby's nog iets leuks kunt maken.

Over de kinderboekenweek weet ik helaas niks, maar ik vermoed dat dit komt omdat we in Vlaanderen wonen?

Beste groet,
Karen

Plaats een reactie

Lees voordat je een reactie plaatst onze nettiquette.

Vertaal deze pagina met Google Translate.

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!