Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

VOORLEZEN IS LEUK ÉN BELANGRIJK

Het is heerlijk om samen met je kind rustig samen een boek te lezen. Voorlezen is niet alleen leuk om te doen, maar het draagt ook nog eens bij aan:

De woordenschat

Kinderen leren (nieuwe) woorden kennen wanneer ze veel worden voorgelezen. Als een van de ouders plaatjes aanwijst, kunnen de kinderen de voorwerpen benoemen.

Tamara Schoppert (actrice en regisseur): "Als je buiten loopt met je kind, kun je bij elke bloem die je tegenkomt zeggen dat het een bloem is, maar je kunt de bloemen ook bij hun naam noemen. Bijvoorbeeld: dit is een madeliefje, dat is een paardenbloem en daar staat een iris. Zo kun je als ouder je kind arm houden wat woordenschat betreft, of juist rijker maken."

Taalontwikkeling

Als kinderen naar een verhaal luisteren, raken ze vertrouwd met de taal. Denk daarbij ook aan verschillende aspecten van taal, zoals rijm, spelen met woorden, vergelijkingen, overeenkomsten, spannende verhalen, etc. Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen en stimuleert creativiteit.

Het concentratievermogen

Kinderen leren zich goed te concentreren en goed te luisteren naar verhalen wanneer iemand hen voorleest. Zeker in het begin zullen ze moeite hebben om zich te concentreren, maar laat je als ouder hierdoor niet uit het veld slaan: elk stapje is er eentje in de goede richting.

Sociaal-emotionele vaardigheden

Wanneer je een kind voorleest, kan het kind de wereld om zich heen beter gaan begrijpen. Voor een kind is alles nieuw. Bij verhalen kan het gaan om sociaal-maatschappelijke onderwerpen, maar ook over dagelijkse thema?s zoals bedrituelen.

Voorbeelden van Leesmevoor.nl:

  • Hugo & Anna: over kinderen die 'anders' zijn.
  • Pieter wil geen kleren aan: over het niet willen aankleden / dwarse peutertijd.
  • Ijsje voor een meisje: over samen delen.

Ontspanning

Het voorlezen is voor een rustpunt op een drukke dag. Zowel voor de ouder, als voor het kind. Neem dus de tijd om dit te doen. Docent Marc Stuivenberg: "Ik heb gemerkt dat wanneer de kinderen uit mijn klas met Leesmevoor.nl bezig zijn, ze niet meer doorhebben dat ze aan het lezen zijn. Voor hen is het puur iets leuks. Met de insteek om kinderen aan het lezen te houden zodat ze veel leeskilometers maken, is de website geweldig."

Voorbereiding op het uiteindelijk 'zelf lezen'

Als kinderen een jaar of zes zijn, gaan ze zelf leren lezen. Toch blijft het dan van belang om het kind voor te lezen. Sommige verhalen zullen nog te moeilijk zijn. Ook blijkt dat kinderen het heerlijk vinden om samen met hun ouders in een verhaal te kruipen. Kortom, zo lang het kind het leuk vindt, kun je als ouder niet vaak genoeg een verhaal voorlezen!

Lees verder: Wees creatief bij het voorlezen.

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!