Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

WEES CREATIEF: TIPS BIJ HET VOORLEZEN

Woorden oplezen kan iedereen, het is de kunst om het verhaal over te brengen", zegt actrice Tamara Schoppert. Ze kan het weten, want ze spreekt de stemmen in voor de peuter en kleuter animatieserie 'Tomke', van omroep Friesland. Hoe kun je als ouder creatief omgaan met het voorlezen van verhalen op Leesmevoor.nl?


Thema's

Op Leesmevoor.nl staan verhalen met verschillende thema's. Er zit dus voor ieder wel iets leuks bij. Laat je kind zelf een verhaaltje of thema kiezen dat aansluit bij zijn belevingswereld. Zo kan je kind zich langer concentreren.

De illustraties bij een verhaal zijn er niet voor niets. Dankzij de plaatjes leren kinderen de woorden te begrijpen. Laat je kind vertellen wt het ziet op het beeldscherm en laat het hem of haar ook aanwijzen. Kijk eens of de kinderen in de gaten hebben wat er allemaal voor hun neus gebeurt.


Moeilijke woorden

Leg moeilijke woorden uit, maar doe dit niet te vaak tijdens het vertellen. Je kunt altijd de player even stop zetten en aan het kind vragen of het snapt wat een woord betekent. Met een voorbeeld kun je het als ouder dan uitleggen. Gebruik hierbij voorbeelden uit de omgeving van je kind, die hij of zij eerder heeft gezien of beleefd.

Contact

Houd contact met je kind en probeer het te betrekken bij het voorlezen. Stel eens een vraag. Bijvoorbeeld bij het verhaal over Beertje die zoek is: "Waar is beertje nou ? Zit hij soms achter de ... " Laat kinderen geluiden imiteren van dieren uit het verhaal of laat ze de kleuren benoemen.

Stemmen

Maak het voorlezen leuker door de voice over uit te zetten en zelf stemmetjes te gebruiken. Praat eens wat harder of zachter te praten en wissel snel en langzaam af. Overdrijf het niet, maar subtiele nuances kunnen een verhaal absoluut leuker maken.

Wanneer een verhaaltje op rijm geschreven is, kun je als ouder de laatste woorden weglaten en deze door het kind zelf in laten vullen. Lees hardop voor en beleef samen veel plezier met het vinden van alle mogelijke rijmwoorden.

Herhalen

Kinderen houden van herhaling, dus lees een verhaal vaker voor dan n keer. Het wordt voor hen alleen maar leuker wanneer ze het verhaal zelf kunnen oplezen omdat ze het onthouden hebben, of de zinnen kunnen afmaken en op die manier zelf voorlezen!

Concentratie

Lees nooit te lang voor, want er komt een moment dat de concentratie 'op' is. Dit is niet erg, want in de loop der tijd zal het kind zich steeds beter kunnen concentreren. Onthoud dus: oefening baart kunst, en blijf lekker lezen.

Lees verder: Wat lees je voor ?.

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!